Google “Nepal” en je vindt de clichébeelden van besneeuwde bergtoppen, traditioneel geklede hindoes en yogaretraites. Zet voet in Kathmandu en je ziet een heel andere werkelijkheid. Dát leer ik tijdens onze tweede dag in Nepal.

Pieken en dalen

Nepal is het op één na rijkste land van de wereld als het gaat om drinkwaterreserves, toch is waterschaarste een groot probleem. Met 5 verschillende klimaatzones is Nepal een bijzonder vruchtbaar land, toch vertrekken dagelijks 2000 Nepalezen – voornamelijk boeren – naar het Midden-Oosten om te werken. In de afgelopen 30 jaar zijn zo’n 33.000 NGO’s in Nepal geregistreerd, toch is het – na Afghanistan – het armste land van Azië. Het zijn zomaar wat feitjes die Simon, van Rocktstart Impact, ons serveert bij een straf bakje Nepalese koffie. Weinig reden voor optimisme, zou je denken. Toch schijnt achter de hoge bergen de zon, want er staan overal changemakers op die in deze uitdagingen een kansrijk businessmodel zien. Samen met One2Watch heeft accelerator Rockstart een investeringsprogramma opgezet dat jaarlijks 10 van deze Nepalese bedrijven klaarstoomt om internationale investeerders aan te trekken. Want als de overheid het land niet opbouwt en de NGO’s dat niet op een duurzame manier voor elkaar krijgen dan moeten de ondernemers het doen, vindt Simon.

Ondernemen in Nepal

One2Watch en Rockstart werken in Nepal samen om kansrijke ondernemers aan investeerders te helpen, want er zijn genoeg goede ideeën maar te weinig kapitaal. Door te investeren in deze bedrijven kunnen investeerders financiële en sociale winst behalen terwijl ondernemers hun droom verwezenlijken. Een droom die veel Nepalezen duurzaam aan het werk helpt.
Het traject begint met de zoektocht naar ondernemers met een schaalbaar businessplan en werkt toe naar de investeerderspitch in Amsterdam. Tijdens dit vier maanden durende programma leren de changemakers belangrijke zaken als vooruitkijken, doelen stellen en – misschien wel de moeilijkste – op tijd komen. Over dat laatste gesproken; eigenlijk zou Simon’s Nepalese collega Nevida aanschuiven bij het gesprek, maar zij zit vast in ‘t vliegtuig in verband met een luipaard op het vliegveld van Katmandhu. Weer eens wat anders dan ‘de brug stond open’.

Hemels water

Tijdens de lunch ontmoeten we Sajal en Munishe van Best Paani – Nepalees voor ‘het beste water’. Zij bestieren één van de bedrijven die dit jaar meedoen aan Rockstart Impact. Met regenwatercultivatie wil Best Paani het waterprobleem van Nepal oplossen. En da’s geen overbodige luxe, want die problematiek is enorm. Het gletsjerwater dat vanuit de Himalaya’s in het Noorden naar het lager gelegen Zuiden stroomt, wordt onderweg dusdanig vervuild dat het ongeschikt is voor consumptie. Hierdoor zijn de inwoners van Kathmandu aangewezen op grondwater, maar dat is in de afgelopen 4 jaar zo uitgeput dat het in plaats van 13 meter, nu van zo’n 30 meter diep moet worden opgeboord. Best Paani wil dit probleem oplossen door regenwater op te vangen, te conserveren en filteren. Een systeem dat bij The Asian Institute of Technology and Management een groot succes is gebleken. We bezoeken deze school  – die niet geheel toevallig door de vader van Sajal wordt gerund – waar tanks van 50.000 liter na een fikse regenbui de hele school 3 maanden lang van water kunnen voorzien. Het systeem blijkt niet alleen waterdicht, maar ook rendabel. In plaats van € 3.600,- per jaar, betaalde de school 3,5 jaar geleden in één keer € 9.000,-. Eindelijk een reden om blij te worden van een regenbui op je pan.

Gangmakers

Wanneer we Sajal interviewen over haar drijfveren, voel ik nattigheid… in de ooghoeken. Zelden heb ik iemand zien praten met zoveel oprechte bezieling en zo’n drive om de wereld te veranderen. Ik kijk naar Sander, die met zijn camera links van mij staat, en betrap hem op dezelfde emotie. Goddank, ik word niet gek. Inmiddels is Nevida gearriveerd – of de luipaard zijn vlucht heeft gehaald, is nog steeds onbekend – en gaan we richting voederplaats. Hier blijken changemakers ook hele goede gangmakers. Boven een bord curry hebben we het over alles; van Instagram hashtags, tot de aardbeving, Game of Thrones en overheidscorruptie.

Wat is de werkelijkheid toch geruststellend veelzijdig.

OVERZICHT

Marieke de Ruiter

Marieke is Copywriter bij Dopper en freelance journalist. Ze werkte eerder voor de NPO en landelijke kranten. Marieke wil verhalen vertellen die gewichtig zijn, maar nooit te zwaar. Daarvoor bedient ze zich van een positieve insteek en - waar mogelijk - humor.

STORYTELLERS

Sef

De stijl van Sef is moeilijk te duiden en dát is precies zijn kracht. Sef schakelt moeiteloos tussen hiphop, pop en R&B. Zijn muziek is soms vermakelijk, dan weer maatschappelijk relevant. Sef is zich steeds meer bewust van de invloed die hij met zijn stem kan uitoefenen en wil die dan ook op eigen wijze verheffen.

Naar Muziek

Sander van Weert

Sander heeft niet alleen scherp oog voor de mensen voor zijn camera, maar ook een groot hart. Hij maakte eerder producties voor Nederlandse NGO’s in onder meer Ghana en Bangladesh. In 2013 reisde Sander al voor Dopper Foundation naar Nepal.

Naar videos

Daniel Maissan

Daniel is een freelance fotograaf en full-time reiziger. Hij is geïnteresseerd in mensen en de machtsstructuren die hen ongelijk maken. Met zijn camera reist Daniel van Colombia naar Malawi, Kampala en India waar hij de situatie nooit veroordeelt maar altijd bevraagt.

Naar Fotografie

Marieke de Ruiter

Marieke is Copywriter bij Dopper en freelance journalist. Ze werkte eerder voor de NPO en landelijke kranten. Marieke wil verhalen vertellen die gewichtig zijn, maar nooit te zwaar. Daarvoor bedient ze zich van een positieve insteek en - waar mogelijk - humor.

Naar Tekst